18 dakikada %0’dan %100’e: Xiaomi hızlı şarj savaşını nasıl kazandı?
18 dakikada %0’dan %100’e: Xiaomi hızlı şarj savaşını nasıl kazandı?
Bir akıllı telefonun şarj hızı, bir markanın kaydettiği teknik ilerlemenin iyi bir göstergesidir. Xiaomi şu anda 120 watt HyperCharge ile Fransa’daki savaşa liderlik ediyor. Ama nasıl çalışıyor?

Akıllı telefonunuzun tamamen şarj olması için iki saat beklemek geçmişte kaldı. Artık üreticiler hızlı şarj alanında savaşıyor. Ve bu savaş şu anda Xiaomi tarafından yönetiliyor. Çinli üretici, Xiaomi 11T Pro ile kutudan çıktığı anda 120 watt hızlı şarjdan yararlanan ilk akıllı telefonu Fransa’da pazarladı. En son Xiaomi 12 Pro’da da bulunabilen bir şarj hızı .
Telefon pazarının hızlı şarj sektöründe sıçramalar ve sınırlarla gelişmesi sadece birkaç yıl aldı. Birçok marka, değişen derecelerde başarı ile kendi versiyonlarını sunar. En hızlı şarj hızlarını sunanlar genellikle en yenilikçi markalardır.
Hızlı şarj ne zamandan beri akıllı telefon üreticileri tarafından büyük bir sorun olarak görülüyor? Ve Xiaomi 11T Pro ve Xiaomi 12 Pro’nun hızlı şarjı gerçekte nasıl çalışıyor? Bu makalede göreceğimiz şey tam olarak budur.
Hızlı şarj her zaman bu kadar hızlı değildi
Sadece 10 watt: Qualcomm’un 2013 yılında piyasaya sürülen Quick Charge’ın ilk sürümünün bu kadar hızlı ölçüldüğü hız. Bu hızla, pilleri daha az olmasına rağmen akıllı telefonunun %0’dan %100’e yeniden şarj olması birkaç saat sürdü. bugünkünden daha hacimlidir. Kullanıcı için bu, her şeyden önce %100 pille ofise gitmek için geceleri telefonunu şarja takmayı unutmamaları gerektiği anlamına geliyordu.
2016’dan itibaren en hızlı şarjlar 30 watt’a ulaştı. Akıllı telefonlarımızdaki UBS-C bağlantı noktalarının demokratikleştirilmesiyle sağlanan ileri bir sıçrama. Daha iyi veri aktarım hızları sunan, aynı zamanda şarj hızını artıran yeni bir bağlantı.

Xiaomi Mi 10T Pro ile birlikte verilen şarj cihazı
Birçok üretici daha sonra hızlı şarjı iyileştirmeye çalıştı. Her markanın kendine özgü teknolojisi vardır. Yani akıllı telefonunuz için en hızlı şarjdan yararlanmak için aynı marka uyumlu bir kablo ve güç kaynağı kullanmanız gerekir.
2020’de Xiaomi Mi 10 Pro , 50 watt hızlı şarj sunuyordu. O zaman piyasadaki en hızlılar arasındaydı. Pil bir saatten daha kısa sürede tamamen şarj olabilir. İki yıldan kısa bir süre sonra, Xiaomi’nin hızlı şarj hızı 2 kattan fazla arttı.
120 watt’ta hızlı şarj: nasıl çalışır?
Xiaomi 11T Pro’nun “ Boost ” modunu etkinleştirerek pilini %0’dan %100’e getirmesi sadece 18 dakika sürüyor . Bu başarı, Xiaomi tarafından geliştirilen HyperCharge teknolojisi ile mümkün olmaktadır. Böyle bir sonucu elde etmek için Xiaomi, özellikle pil ve şarj kablosu konusunda ayarlamalar yapmak zorunda kaldı.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki HyperCharge uyumlu akıllı telefonların kalbinde tek bir pil yok. Bunun yerine, aslında aynı kapasiteye sahip iki küçük pil var. Birlikte verilen USB-C kablosu, şarj için ayrılmış iki kanal sunar. Somut olarak, arabanızın iki pompa sayesinde aynı anda doldurabileceğiniz iki kapaklı iki benzin deposu olması gibi. Daha sonra iki kat daha hızlı gider.
Son olarak, iki li-ion pil de grafen ile çevrilidir. Bu malzeme daha iyi bir elektrik iletkenliği ve dolayısıyla daha verimli bir şarj sunar. Bu, tamamen grafenden yapılmış pillere yönelik ilk adımdır . Bu malzeme, aynı boyutta daha yüksek kapasitelerin yanı sıra daha hızlı şarj süreleri vaat ediyor.
HyperCharge akıllı telefon için kötü mü?
Eşsiz performans, gelişmiş güvenlik. Xiaomi, şarj hızının akıllı telefona zarar vermemesi için bir dizi güvenlik önlemi geliştirdi. Özellikle pillerin bir numaralı düşmanı olan ısı. Xiaomi, ilk olarak 11T Pro ve 12 Pro’yu bir sıvı soğutma sistemi (ısı borusu) ile donattı. PC oyuncuları tarafından iyi bilinen bu teknoloji, pil de dahil olmak üzere akıllı telefon bileşenlerini etkili bir şekilde soğutur.

Arkadan Xiaomi 12 Pro
Xiaomi ayrıca 34 korumanın şarjın sorunsuz çalışmasını garanti ettiğini iddia ediyor. Bunlar, sıcaklık artışını, kısa devreleri, aşırı akımı veya aşırı gerilimi önlemek için telefonu izler. Tüm bunlar, Xiaomi’nin 800 şarj veya deşarj döngüsünden sonra pil kapasitesinin %80’inin korunduğunu garanti etmesini sağlar. Geleneksel akıllı telefon pilleriyle aynı gereksinim düzeyi.
Ve sonra ?
Xiaomi, kutudan çıktığı anda Fransa’da bir akıllı telefonda 120 watt’ta hızlı şarj sunan ilk üreticiydi. Ancak Çinli marka, daha da hızlı şarj için çalışmaya devam ediyor. Xiaomi, 200 watt’lık bir yükten yararlanabilen bir prototipi zaten sundu . Sadece 8 dakikada %100 pili kurtarmaya yetecek kadar.
Daha da iyisi, marka ayrıca bir tabana ihtiyaç duymayan bir kablosuz şarj olan Mi Air Charge’ı da sundu. Uyumlu bir akıllı telefon böylece milimetre dalgalarını (özellikle 5G ağının dalgalarını) enerjiye dönüştürebilir. Kabul edelim ki hız 5 watt ile sınırlı olacak ama hepsinden önemlisi cihazınızın donanımlı alanlarda sürekli şarj olacağı anlamına geliyor.