
Realme gerçekten yeni Xiaomi mi?
Realme gerçekten yeni Xiaomi mi?
Aynı fiyatlandırma politikası, birden fazla girişle genişleyen aralıklar, gerçek bir ticari başarı. Realme sonunda Xiaomi yapmaz mıydı? Burada cevaplamaya çalıştığımız şey bu.

2018 baharının kalbinde , telefon dünyasında artık iyi bilinen bir Çin markası, baş döndürücü başarısını bildiğimiz Xiaomi olan Fransa’ya geldi . Bir yıl sonra, Mayıs 2019’da bir başka Çinli akıllı telefon markası Realme, Realme 3 Pro ile Fransa’da piyasaya sürüldü . İki yıl sonra, en önde gelen üreticilerin ilk 5’ine girme yolunda görünüyor.
Bu çapraz başarı göz önüne alındığında, Realme’nin Xiaomi’yi “kopyaladığını” veya genç markanın aynı kaderi paylaşmak üzere olduğunu yazmak cazip gelebilir. Ama Cassandre oynamadığımız sürece bu soruya kesin olarak cevap vermemiz elbette mümkün değil. Öte yandan, size bazı cevaplar sunmak için burayı kullanacağız. Realme’yi Xiaomi’ye yaklaştıran ve aynı zamanda onu modelinden ayıran nedir?
Göz kamaştırıcı bir başarı
Açıkça görülen ilk unsur, ilk bakışta Xiaomi’nin emekleme dönemindeki rakamlarına göre modellenmiş gibi görünen Realme’nin göz kamaştırıcı başarısıdır. Canalys firmasına göre 2022 yılının ilk aylarından itibaren genç marka satışlarda beşinci sıraya davet edildi. Özellikle çarpıcı olan , dördüncü sıradaki Oppo’nun sadece bir puan gerisinde, %5 pazar payına ulaşmasına izin veren %443’lük çıldırtıcı büyüme oranıdır .
Avrupa’da daha da iyi: %4 hisse için %1365 artış ve Canalys’e göre orada da beşinci sırada. Bununla birlikte, %4’ün iyi olduğunu iddia edebiliriz, ancak şairin söyleyeceği gibi zirvede değil, çünkü Xiaomi kendi zamanında pazarda sadece bir yıllık varlığının ardından Avrupa’da %7 ila %8 pazar payı elde etti.
Yakın bir isim, ama o kadar değil
İkisini bir araya getirebilecek daha anekdotsal başka bir unsur ise sadece isimleridir. Xiaomi, Realme, iki hece ve rahatsız edici bir asonans. Xiaomi’nin alt markası Redmi’den alıntı yaptığımızda yakınlık daha da belirginleşiyor. Bir Frandroid üyesinin Redmi Note 11 yerine Realme Note 11 duyduğunu düşündüğü zamanların sayısını kaybettim .

Realme, burada Realme GT Neo 3’te 150W şarj gösteren ilk üretici olarak Xiaomi’yi kendi hızlı şarj alanında geride bıraktı.
Yakın müzikalitenin ötesinde, iki ismin aslında aynı anlama gelmediğine dikkat edilmelidir. Realme, “gerçek ben” demek için İngilizce’ye girerse, Xiaomi, aşağı yukarı “küçük pirinç” veya “küçük tahıl” anlamına gelen çok daha ezoterik bir anlam ( Numerama tarafından detaylandırılmıştır ) sunar.
Ürünleri çoğaltma eğilimi
İsimlerden bahsetmişken, iki markanın inkar edilemez bir şekilde paylaştığı bir unsurdan bahsetmenin zamanı geldi: ürünlerini belirli, hatta düzensiz bir şekilde adlandırma eğilimi.
Örnek olarak en son Realme 9 serisini ele alalım, yani elimizde bir Realme 9 5G, bir Realme 9 4G, bir Realme 9i, bir Realme 9 Pro, bir Realme 9 Pro Plus vardı… Şimdi Xiaomi tarafında, Redmi aralıklarının en yenisi. Bir Redmi Note 11, bir Redmi Note 11 Pro , bir Redmi Note 11 Pro 4G, bir Note 11 5G, bir Note 11 Pro Plus 5G ile tedavi edildi … Kısacası, fikri anladınız.
Adil olmak gerekirse, Xiaomi, Redmi Note 11S gibi ek yinelemelerle çıtayı biraz daha yükseltiyor, ancak arazi alma stratejisi açıkça aynı.

Realme 9 Pro Plus
Şüphesiz bize şunu söyleyeceğiz: Aralıkları çoğaltan sadece onlar değil. Samsung ayrıca bir S serisi, bir A serisi ve bir M serisi sunuyor, ancak A52 ve A52’ler piyasaya sürüldükten sonra A52s Pro Plus 5G yok. Gerçekten bu iki markanın bir özelliği üzerinde duruyoruz. Realme, şüphesiz burada Xiaomi’den ilham aldı.
Benzer bir felsefe
Şimdi iki markanın sunduğu ürünlere bir göz atalım. Burada da ikisi, marjlarını kısma izlenimi vermek anlamına gelse bile, mümkün olan en düşük fiyata mümkün olan en donanımlı telefon kültürünü paylaşıyor. Rakiplerinin Oled ekransız veya minimum hızlı şarjsız bir giriş seviyesi piyasaya sürmeleri artık imkansızsa, bu kısmen bu çok agresif politika sayesinde. Burada da öğrenci ustayı kopyalıyor gibi görünüyor.
Ancak bu küçük oyunda Realme’nin modelini ikiye katlamaya geldiğini belirtelim. Marka, Xiaomi’nin yine de ultra hızlı şarj şampiyonu olarak ün kazandığı, ancak şimdilik kendisini 120W ile sınırladığı Realme GT Neo 3’te 150W şarj sunan ilk marka .
Önce miktar?
Geriye piyasaya çıkan akıllı telefonların miktarı sorusu kalıyor. Yazı işleri ekibinden birine sorarsanız, size hemen Xiaomi ve Realme’nin en çok model çıkaran marka yarışında gerçekten şampiyon olduklarını söyleyecektir. Ama gerçekte, 2021 yılını alırsak, Realme dünya çapında 38 akıllı telefon çıkardı, Samsung kadar çok ve 42 modelle Xiaomi’den biraz daha az.
Bu nedenle, bu izlenimi veren, gerçek modellerin sayısından daha fazla aynı adın bir dizi içindeki varyasyonudur. Özellikle hiçbir marka tüm modellerini Fransa’da piyasaya sürmediği için. Bunların yarısını tezgahlarınızda bulabilirsiniz.
Yine de Realme ve Xiaomi, diğer markaların geliştirmediği bu doygunluk hissini paylaşıyor. Örneğin Samsung, yılını birkaç paket sürüm etrafında düzenlerken, Xiaomi gibi Realme de neredeyse her ay telefon çıkarma hissi veriyor. Makaleleri ve dolayısıyla marka imajlarını çoğaltmanıza izin veren bir pazarlama stratejisi.
Realme tüm bunlar hakkında ne düşünüyor?
Tahmin edebileceğiniz gibi, Mayıs 2021’den bu yana markanın Fransa Genel Müdürü olan Frédéric Chevrier ile tanıştığımızda, iki marka arasındaki ortak noktalar hakkında fikirlerimizi paylaşmayacağını ummuştuk. Adil bir oyun olduğunu düşündük. Ve yine de, onun için karşılaştırma oldukça adil.
Bu adil, çünkü ikimiz de akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, ses cihazları, saatler, TV’ler, ampuller vb.’ye ek olarak çok geniş bir ürün portföyüne hitap ediyoruz. Ve sonra 100 ile 850 Euro arasında çok geniş bir fiyat aralığımız var.
“Buz parçası üzerinde penguen” etkisinden kaçının
Çerçeve, Realme’nin stratejisini biraz daha detaylandırıyor, bu da grubun birçok rakibine karşı öne çıkmasına izin veriyor: “Stratejimiz üç noktaya dayanıyor. Birincisi, yüksek performanslı telefonları, diğerlerinin aralığın en üstünde olacağı aralığın ortasında sunmaktır. İkincisi, tasarım konusunda çok bölücü olmaktır. Öne çıkabilmek ve biraz tazelik getirebilmek istiyoruz. »

Realme, burada Realme GT Neo 3 Naruto Edition ile güçlü ortaklıklarla öne çıkmak istiyor. // Kaynak: Realme
Frédéric Chevrier’in bunun için bir metaforu bile var: “Paket buz üzerinde penguen etkisinden kaçınmak istiyoruz. Yani bir mağazaya gittiğinizde sadece siyah ekranlarla karşılaşıyorsunuz ve öne çıkmanız çok zor. Tasarım aynı zamanda kişisel bir beğeni, sosyal bir çerçeve, temelde ‘Bu ürün tasarımını seçtim’ diyen konuşulmayan bir sestir. »
Üçüncü nokta, ürünleri “en iyi fiyatlarla” sunmak , özellikle çok sayıda online satış yaparak “hiper rekabetçi” olmaktır . “Müşterilerimizin %70’i otuz yaşın altında olduğu için genç bir nüfusa hitap etmek için doğru fiyatı tercih ediyoruz. »
Yüksek performanslı akıllı telefonlar, çok pahalı değil, bu nedenle hala Xiaomi’ye çok benziyor. Çin devinin son çeyreklerde biraz daha yavaş büyümesi sorulduğunda, Frédéric Chevrier gülüyor: “Büyümenin yavaşlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz, bu aynı seviyeye ulaştığımız anlamına gelecek. “ Anlayacaksınız, Realme aç ve bunu gizlemiyor, tıpkı emekleme dönemindeki Xiaomi gibi.
Grup hiçbir şeyi değiştirmeden değişir
Elbette iki grup arasında şurada burada birkaç küçük fark var. Xiaomi tek başına gidiyorsa ve alt markalarını kademeli olarak genel stratejiye (Redmi ve Poco) dahil ediyor gibi görünüyorsa, Realme, Oppo ve OnePlus’ın sahibi olan Oplus, her varlığı tamamen ayırmak isteme hissi veriyor.
“Elbette bir grubun parçasıyız ama tamamen rakibiz. Gerçekten sinerji yok, herkes kendi yarış pistinde ve etkileşim yok” , diye yürekten yemin ediyor Frédéric Chevrier. Fransız pazarının dışında, “küresel düzeyde, araştırma ve geliştirme düzeyinde birçok etkileşim var, sinerjiler oluşuyor…” diye ekliyor , ancak “biz, biz bize DNA’mızla geliyoruz” diye güvence veriyor. “ .
yılların ağırlığı
İnsanların her zaman orijinali kopyaya tercih edeceği söylenir, ancak Realme’yi eskisinin basit bir kopyasıyla sınırlamak da haksızlık olur. Özellikle tasarım konusunda, markanın hem daha iyisi için ( benzersiz görünümüyle GT serisi , Dragon Ball sürümleri ) hem de daha kötüsü için (dev ” Realme 8’in arkasında “Sıçramaya Cesaret Etmeye Cesaret Edin” .
Beş sentimizi Realme’nin kaderine koyalım. Modelininkini yakından takip edecek mi? Bunu doğrulamak zor çünkü ikisi nihai olarak çok önemli bir unsuru paylaşmazlar: varoluş süresi. Realme, yeni Xiaomi olmak isteme hissi veriyorsa, aynı zamanda Xiaomi’nin 2011’de, hala tam bir devrim içinde olan bir pazarda piyasaya sürülmesinden kaynaklanmaktadır. Realme ise 2018 yılında olgun olarak nitelendirilebilecek bir pazarda boy gösterdi. Bu nedenle, Xiaomi’nin bir kuzeni izlenimi, yalnızca bu gerçekle kısmen haklı çıkıyor. Ancak bu, Realme’nin aynı başarıyı talep etmesini asla engellemeyecek. Herkes hala oradaysa, bunu beş yıl sonra tekrar konuşuruz.