
SD kart, microSD, SDXC, SDHC… hafıza kartı standartları hakkında her şey
SD kart, microSD, SDXC, SDHC… hafıza kartı standartları hakkında her şey
Özet
SD kartlar, microSDHC, UHS-I veya UHS II standartları, V90 veya U3 kısaltmaları arasında hafıza kartlarının özelliklerini anlamak her zaman kolay değildir. SD kartların kısaltmalarını, standartlarını ve logolarını alıyoruz.

SD kartlar ve adaptörler // Kaynak: Pexels’ten Lisa Fotios’un fotoğrafı
Bir SD kartın etiketine veya veri sayfasına baktıysanız, aklınızı kaçıracak bir şey var. 1999 yılında piyasaya sürülen bu kart formatının hem fotoğraf hem de video alanında , mobil konsollarda, aksiyon kameralarında , drone’larda ve hatta akıllı telefonlarda kendini kanıtladığını söylemek gerekir . Her şeyden önce, yirmi yılı aşkın bir süredir, bu kartlar büyük ölçüde gelişti ve en yeni SD kartlar, yüzyılın başında piyasaya sürülenlerden sonsuz derecede daha yetenekli.
Tam olarak bu hafıza kartlarının etiketine bakarak, onlarla hangi özelliklerin ilişkili olduğunu anlayabileceğiz. Ve bu küçük oyunda, güçlü bir kalbe sahip olmalısınız. Gerçekten de “SDXC” , “UHS-II” veya “V60” gibi kısaltmalarla , ilk bakışta her şeyi anlamanın pek de kolay olmadığını söylemek mümkün. Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza en uygun SD kartı nasıl seçeceğinizi anlamak için küçük bir sözlük gereklidir, aksi takdirde kameranızın veya akıllı telefonunuzun tüm kayıt kapasitelerinden yararlanamazsınız.
SD, microSD ve miniSD kartlar: biçim
SD kartın kendisi bu standarda bağlı olduğundan, muhtemelen anlaşılması en kolay yön budur. SIM kartlarda olduğu gibi, SD, miniSD ve microSD kartlar arasındaki fark sadece kartın formatıdır.
- SD Kart: 24.0 x 32.0mm
- miniSD kart: 20,0 x 21,5 mm
- microSD kart: 15.0 x 11.0mm
Bir hafıza kartının formatı için hiçbir şey daha kolay olamazdı, bu yüzden SD, miniSD veya microSD kart olup olmadığını öğrenmek için gereken karta bakın. Bununla birlikte, miniSD formatının çok yaygın olmadığını unutmayın, günümüzde çoğu cihaz SD kartlar – kameralar, video kameralar – veya microSD kartlar – akıllı telefonlar, dronlar, aksiyon kamerası, Nintendo Switch.

Bir microSD kart ve onun SD yuvası adaptörü
Dikkate alınması gereken bir diğer unsur, microSD karttan SD karta adaptörlerin varlığıdır. Daha büyük bir adaptöre bir microSD kartı takarak SD kart olarak kullanabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu adaptörlerin kullanılması microSD kartı maksimum performansta kullanabileceğinizi garanti etmez. Bu nedenle sizi uygun formattaki hafıza kartlarına yönlendirmeyi tercih edeceğiz.
SD, SDHC, SDXC ve SDUX kartları: depolama kapasitesi
Ana biçim farklılıklarını gördüğümüze göre, bir SD kartta bulunabilecek ilk kısaltmalara bakmanın zamanı geldi. Genellikle SD, SDHC ve SDXC’yi gösteren logoları keşfedeceğiz. Aslında sadece kartın depolanmasını gösteren bir formattır. Gerçekten de, belirli depolama seviyelerini geçmek için kartların bir standart ve belirli bir formattan faydalanması gerekir:
- SD kart: 128 MB’den 2 GB’a kadar depolama (FAT16)
- SDHC kart: 4 GB’den 32 GB’a kadar depolama (FAT32)
- SDXC kart: 64 GB’den 2 TB’a kadar depolama (exFAT)
- SDUC kartı: 2 TB’den 128 TB’a kadar depolama (exFAT)
Bu nedenle SD, SDHC, SDXC ve SDUC kartları arasındaki fark yalnızca depolama kapasitesine dayanmakla kalmaz – bu nedenle bir SD kartın kapasitesi 2 GB’den fazla olamaz – aynı zamanda kullanılan depolama biçimini de etkiler.

Mantıksal olarak, sunulan depolama alanına bağlı olarak microSDHC, microSDXC ve microSDUC kartlarına sahip microSD kartlar için aynı kısaltmayı bulacağız.
SDHC veya SDXC kartlar, kapasite meselesi
SDHC ve SDXC kartlar arasında sorulması gereken asıl soru, bu nedenle, almak istediğiniz hafıza kartının kapasitesidir. 32 GB’den fazla depolama alanına sahip bir karta ihtiyacınız varsa, bir SDXC karta yönelmeniz gerekecektir. 16 GB’lık bir depolama kartı sizin için yeterliyse, bir SDHC kartla yetinebilirsiniz.
Burada kullanılan kısaltma aslında hafıza kartının kapasitesini tanımlar. SD hala “Güvenli Dijital” anlamına gelse de , SDHC’deki “HC” , “Yüksek Kapasite” anlamına gelirken, SDXC’deki “XC” , “genişletilmiş Kapasite” anlamına gelir .
SDUC: Çok büyük depolama alanına sahip SD kartlar
Şu anda en yüksek kapasiteye sahip SD hafıza kartları bu nedenle 2 TB depolama alanına ulaşıyor. Bununla birlikte, bu formatı yöneten SD Association , Haziran 2018’de SD 7.0 özelliklerine sahip yeni bir depolama kapasitesi duyurdu. Bu nedenle bu yeni SDUC kartlarının fikri, aynı exFAT dosya formatı ile 128 TB’a kadar depolama ve 985 MB/sn hız sunan kartlar sunmaktır.
Ancak, bu yeni standardın tanımlanmasından dört yıl sonra, ilk SDUC hafıza kartları hala beklenmektedir. Üreticilerin bu yeni depolama kapasitesinden yararlanabilmeleri için bu formatı benimsemeleri yine de gerekli olacaktır.
Yüksek Hızlı SD kartlar, UHS-I, UHS-II ve UHS-III: bağlantı ve okuma hızı
Bir SD kart, bir SDHC kart ve bir SDXC kart arasındaki fark, depolamadaki farktan kaynaklanıyorsa, kartın kullandığı veri yolu türlerini ayırt etmek için başka bir standart gelir. Kullanılan otobüslere bağlı olarak, bir karttan diğerine farklı okuma hızlarına ve ayrıca farklı bağlantılara sahip olacağız:
- SD kart standart hızı: 12,5 MB/sn’ye kadar okuma
- Yüksek hızlı SD kart: 25 MB/sn’ye kadar okuma
- UHS-I SD kart: 104 MB/sn’ye kadar okuma
- UHS-II SD kart: 312 MB/sn’ye kadar okuma
- UHS-III SD kart: 624 MB/sn’ye kadar okuma
- SD EX kart: 985 MB/sn’ye kadar okuma
Somut olarak, standart hızlı veya yüksek hızlı SD kartlar, bellek kartı tarafından sunulacak teorik hız türünü belirtmek için herhangi bir özel isimlendirme kullanmaz. Öte yandan, bu gerçekten UHS-I, UHS-II ve UHS-III kartlar için geçerlidir. Bu bir Romen rakamı I, II veya III’tür:

SDUC kartları gibi, “Express” için SD EX kartları da SD Derneği tarafından Haziran 2018’de duyurulmuştu, ancak ticari olarak mevcut değil. Ayrıca UHS-I, II veya III kartlarından farklı konektörlerden faydalanacaklar.
Aslında, logoya ek olarak, SD UHS-I kartlarını UHS-II kartlardan ayırmanın diğer yolu, kullanılan konektörlerin türü ve sıra sayısıdır.

Standart hızlı ve yüksek hızlı SD kartlar, UHS-I SD kartlar gibi tek sıra konektör kullanırken, daha hızlı veri hızlarına sahip kartlarda iki konektör bulunur. Bu, SD UHS-II kartları için olduğu kadar gelecekteki SD UHS-III ve SD EX kartları için de geçerlidir.
SD kartlar Sınıf 10, Sınıf 6, Sınıf V10, Sınıf V60, Sınıf V90: hız sınıfı
Karmaşık hale getirmek varken neden basitleştiresiniz? UHS-I, UHS-II, UHS-III – SD kartlar, kullanılan çeşitli veri yolları ve konektörlerin izin verdiği teorik hızlara ek olarak, teorik yazma hızı sınıflarını belirtmek için üç farklı sembol kullanır: hız sınıfı ( Sınıf C), Yüksek Hız Sınıfı (U Sınıfı) ve Video Hızı Sınıfı (V Sınıfı):
C Sınıfı:
- SD kart C2: en az 2 MB/sn
- C4 SD kart: en az 4 MB/sn
- C6 SD kart: en az 6 MB/sn
- C10 SD kart: en az 10 MB/sn
U Sınıfı:
- U1 SD kart: en az 10 MB/sn
- U3 SD kart: en az 30 MB/sn
Sınıf V:
- V6 SD kart: en az 6 MB/sn
- SD kart V10: en az 10 MB/sn
- V30 SD kart: en az 30 MB/sn
- V60 SD kart: en az 60 MB/sn
- V90 SD kart: en az 90 MB/sn
Hafıza kartlarının kendilerinde, bu isimlendirme, aşağıda görülebileceği gibi uygun harfin yanına veya içine iliştirilmiş söz konusu numara ile bulunur:

Tanım olarak, tüm V90 SD kartları bu nedenle U3 ve C10’dur. Aynısı, mutlaka U1 ve C10 olan V10 kartları için de geçerlidir. Bir C2 veya C4 kartı ise maksimum yazma hızı 4 veya 6 MB/sn olacağından herhangi bir yüksek hız veya video sınıfına sahip olamaz.
Bir SD kartın sınıfını nasıl bilebilirim?
Bir SD kartın sınıfını nasıl bileceğinizi daha iyi anlamak için, bunu sırasıyla yapmanız gerekir: önce C sınıfı, sonra U sınıfı ve son olarak V sınıfı. İki örnek alalım:

Yukarıdaki resimde, soldaki Lexar panosu C10, U3 ve V60 standartlarını göstermektedir. İlki, kartın en az 10 MB/sn (C10) hıza izin verdiğini, ikincisi hızının 30 MB/sn’yi (U3) ve sonuncusu ise 60 MB/sn’yi (V60) aştığını bilmenizi sağlar. Bununla birlikte, bir V90 işaretinin yokluğunda, 60 ile 90 MB/sn arasında bir yazma hızı sunduğunu düşünüyoruz.Bu nedenle:
- SD formatında bir kart
- 128 GB depolama alanına sahip bir SDXC kartı (64 GB ile 2 TB arasında)
- 250 MB/sn okuma hızına sahip bir UHS-II kartı (104 ile 312 MB/sn arasında okuma)
- Bu nedenle teorik yazma hızı 60 ile 90 MB/sn arasında olan bir V60 sınıfı kart
SanDisk kartı için sağda C10, U3 ve V30 kısaltmalarını ayırt edebiliyoruz. Yine, ilk logo, bu nedenle, kartın 10 MB/sn’den (C10) daha yüksek bir yazma hızına izin verdiğini, ikincisi ise 30 MB/sn’yi (U3) aştığını gösteriyor, ancak bizi ilgilendiren sonuncusu, yazma hızını doğrulamak. V60 logosunun yokluğunda 60 MB/sn’ye ulaşmadan 30 MB/sn (V30). Böylece sahibiz :
- SD formatında bir kart
- 64 GB depolama alanına sahip bir SDXC kartı (64 GB ile 2 TB arasında)
- Belirli bir okuyucu ile 170 MB/sn okuma hızına sahip bir UHS-I kartı (okumada 25 ile 104 MB/sn arasında)
- Bu nedenle teorik yazma hızı 30 ile 60 MB/sn arasında olan V30 sınıfı bir kart
Ancak, tuzağa dikkat edin. İlk kart 250 MB/s’yi gösterirken, yazılı olarak 90 MB/sn’yi geçmediğini gördük. Aynısı, yazılı olarak yalnızca 60 MB / s’lik bir sınıfa karşı 170 MB / s olarak belirtilen saniyenin hızı için de geçerlidir. Bunun nedeni, hız sınıfının okuma hızına değil yazma hızına bağlı olmasıdır. Okumada, SSD’ler ve sabit sürücüler gibi SD kartlar çok daha hızlı gidebilir. Bu okuma hızı her şeyden önce kullanılan veriyoluna bağlı olacaktır – standart hız, yüksek hız, UHS-I, UHS-II, UHS-III veya EX. Ancak, fotoğrafçılar veya kameramanlar için gerçekten önemli olan yazma hızıdır.
Hangi kullanım için ne tür bir kart?
Gördüğümüz gibi, bir SD kart için, bir sabit disk veya SSD’den bile daha fazla, yazma hızı özellikle yüksek olacaktır. Bu depolama ortamlarının artık fotoğraf ve video çekmek için tercih edildiğini söylemek gerekir. İhtiyaçlarınıza en uygun kart türünü seçmenize yardımcı olması için bazı kullanımlara bir göz atalım.
Video kaydı için hangi kart?
SD kartlar hala kameralarda veya video kameralarda, ayrıca akıllı telefonlarda, aksiyon kameralarında ve hatta dronlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.
Bu tür bir kullanım için en önemli kriter , çekmeyi planladığınız videoların kodlaması ve formatı olacaktır. Bu ihtiyaçlara bağlı olarak, hafıza kartınızda gerekli logoları çıkarabileceğiz.
Drone’nuzun, kameranızın veya video kameranızın video bit hızının ne olduğunu öğrenmek için teknik sayfasına bakmak daha iyidir. Hız – veya bit hızı – bazen Mbps veya Mb/s olarak gösterilir. 8 ile basit bir bölme, hızı MB/sn olarak verir. Dikkat, bir cihazdan diğerine ve kayıt parametrelerine göre (tanım, kodek) , örnekleme, akışkanlık), yazma hızı büyük ölçüde değişebilir.

GoPro Hero 10 Black
Size fikir vermesi için birkaç örnek:
-
- 5,3K 60p video: 12,5 MB/sn
- 4K UHD120p video: 12,5 MB/sn
- Full HD 30p video: 7,5 MB/sn
-
- Video 5.7K H.265 60p 4:2:0 All-I: 37,5 MB/sn
- 4:2:2’de 4K UHD H.264 50p video All-I: 75 MB/sn
- 4:2:0’da 4K UHD H.265 30p video LongGOP: 18,75 MB/sn