
Otonom arabalar: Avrupalı üreticiler Tesla’nın tersini yapıyor
Avrupa grubu Stellantis, araçlarını 2024’ten itibaren donatacak olan LiDAR’ı tedarik etmek için Fransız Valeo’yu seçti.

Kaynak: Stellantis
Arabamızın sürüşü ve öngörülemeyen olayları tek başına yönetmesine izin vererek Fransa’yı geçmekten hala çok uzaktaysak, üreticiler otonom sürüş teknolojilerini geliştirmeye devam ediyor. Bu, belirli görevlerin araca devredilip devredilmediğine göre 1’den 5’e kadar çeşitli seviyelerde sınıflandırılır .
Şu anda sadece 2. seviye otonom sürüşe izin veriliyor. Bir hatırlatma olarak, bu, şeritte kalma yardımı ve uyarlanabilir hız sabitleyici sayesinde otomobilin otoyolda neredeyse tek başına sürmesini sağlar. Ancak, sürücünün elleri her zaman direksiyon simidinde olmalıdır. Ama bu yakında değişmeli.
Bir Fransız LiDAR
Gerçekten de, Avrupa düzenlemelerinin, yollarda 3. seviye yarı otonom sürüşe izin vermek için bu yaz değişmesi gerekiyor , bu da uyumlu otomobiller için artık ellerinizi direksiyonda tutmamayı mümkün kılıyor. Ve şimdiden, üreticiler Stellantis gibi hazırlanıyorlar. Valeo tarafından yayınlanan bir basın bülteninde grubun, araçları için 3. nesil LiDAR (lazer görüntüleme algılama ve mesafe aralığı) sağlamak için Fransız ekipman üreticisini seçtiğini öğreniyoruz. Valeo Scala 3 olarak adlandırılan , Fransız-İtalyan firmasının 2024’ten itibaren modellerini donatacak .
Bu yeni LiDAR, daha sonra onunla donatılmış otomobillerin 3. seviye yarı otonom sürüşe ulaşmasını sağlayacak . Valeo, “ LiDAR Valeo Scala 3, bu araçların 3. seviye otonomi için sertifikalandırılmasına izin vererek, sürücülerine tam bir güvenlik içinde direksiyon simidini bırakma ve gözlerini yoldan ayırma yetkisi vereceğini ” belirtiyor .
Tesla’nın inanmadığı bir teknoloji
Basın bülteni bu sensörün kesin işleyişini detaylandırmıyorsa, yine de kapasitelerini belirtir. Valeo, bu LiDAR’ın ” böylece aydınlatılmamış bir yolun siyah asfaltında 150 m’den fazla bir mesafede terk edilmiş bir nesneyi (örneğin bir lastik gibi) tanımladığını ve ne kameraların, ne radarların ne de sürücünün gözünün bile algılayamayacağını duyurur . . Ekipman üreticisine göre, “ arabanın çevresini , bugüne kadar bir otomotiv sisteminde eşi olmayan bir çözünürlüğe sahip nokta bulutlarından oluşan bir 3D görüntü halinde yeniden yapılandırıyor. Böylece yol topolojisini karakterize eder ve şerit işaretlerini tespit eder .”
Şu an için bu ekipmanın hangi Stellantis modellerine entegre edileceğini henüz bilmiyoruz, ancak ilk olarak en üst düzey araçlara hizmet edileceğine şüphe yok. LiDAR’ın kısıtlamalarından biri, gerçekten de geleneksel radar ve kameralardan çok daha yüksek olan fiyatıdır. Ek olarak, LiDAR büyük bir nesnedir, fark edilmeyecek şekilde entegre edilmesi oldukça zordur . Özellikle bu nedenlerden dolayı Tesla’nın patronu Elon Musk, arabalarında LiDAR istemiyor . Bunun yerine, Amerikan firması radarlar ve kameralar kullanıyor ve uzun vadede radarsız yapmayı başarmak istiyor .
Şu anda sadece Mercedes, S sınıfı ve EQS’si ile 3. seviye otonom sürüşe sahip otomobilleri kullanıyor, ancak sadece 13.000 km’lik Alman otobanlarında. Bu, kameralara ve radarlara ek olarak özellikle Valeo’dan bir Lidar, Scala 2’nin kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.