MSI Raider GE76: Patlamaya hazır ikili GeForce RTX 3080 Ti ve Intel 12. nesili test ettik
MSI Raider GE76: Patlamaya hazır ikili GeForce RTX 3080 Ti ve Intel 12. nesili test ettik
Yılın başlangıcı, Intel ve Nvidia tarafında yenilik açısından zengindir. Her iki markanın amiral gemileriyle donatılmış son teknoloji bir dizüstü bilgisayarı test edebildik. İşe yarayan bir kombinasyon.

MSI GE76 Raider
PC pazarının yenilenen bir rekabet savaşının ortasında olduğu açık. AMD’nin yükselişi, ARM’nin Apple ve Qualcomm aracılığıyla gelişi ve hatta Intel’in 12. nesli için Intel Core’dan vaat ettiği canlanma arasında, pazarın son aylardaki kadar dinamik olduğunu nadiren gördük. Nvidia geride kalmayacak ve Ampere mimarisini yeni referanslar ve Max-Q platformunun 4. nesli ile geliştirmeye devam ediyor.
Hem Intel’in yeni neslinde sunduklarının en iyisi olan Intel Core i9-12900 HK işlemciye hem de Nvidia GeForce RTX grafik yongasına sahip bir dizüstü bilgisayar olan MSI Raider GE76 Raider’ı test edebildik . markası için gerçek bir vitrin. Bu yenilikleri değerlendirme fırsatı.
Intel Core i9-12900HK ve Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
Karşılaştırmalara ve performans testlerine geçmeden önce, bu yeni nesil çiplerin özellikleri hakkında birkaç hatırlatma yapmamız gerekiyor. İlk olarak Intel tarafında, bu nedenle markanın 8 performans çekirdeği (P-çekirdeği) ve 8 ekonomik çekirdek (E-çekirdeği) arasında bölünmüş 16 çekirdekli hibrit mimarisini buluyoruz. İlki hyperthreading uyumludur (her çekirdekte 2 işlem yapılmasına izin verir), yani toplam 24 thread (16+8). İşlemcinin turbo frekansı, aynı şekilde ilan edilen 241W’lık bir termal zarf için etkileyici bir 5.20 GHz’e çıkıyor.

İşlemci, Ampere mimarisine dayalı bir Nvidia GeForce RTX 3080 Ti grafik yongası tarafından destekleniyor. Bu çipin ofis bilgisayarlarımızdaki GeForce RTX 3080 Ti ile çok az ortak yanı olduğunu unutmayın, Nvidia tarafından taşınabilir mimarisinde sunabileceği en yüksek son olduğu anlamına gelir. Bu durumda, mobil çip, 1125 ila 1590 MHz frekans ve 80 TGP zarfı için 7424 CUDA Çekirdeği, 232 Tensör Çekirdeği ve 58 RT Çekirdeği (masaüstü RTX 3080 Ti’nin 10240/320/80’inden uzak) entegre eder. 150W’a kadar.
Max-Q 4.0 platformu , RTX 3080’in piyasaya sürülmesiyle detaylandırdığımız önceki neslin ilkelerini alır ve CPU Optimizer, Rapid Core Scaling ve Battery Boost 2.0’ı ekler. İlki, grafik yongasının işlemci yerine performansı, termal ve enerji verimliliğini yönetmesine izin verir. Rapid Core Scaling , gerçekleştirilecek görevlerin yüküne göre GPU’nun çekirdekleri içindeki enerjiyi hızlı bir şekilde değiştirmeyi mümkün kılar ve şu anda yeterince kullanılmayan bazı çekirdekleri devre dışı bırakacak kadar ileri gider. Sonunda Pil Takviyesi 2.0adından da anlaşılacağı gibi, pili çok fazla çekmemek için performansı optimize etmeye izin verir. Bir uçtan diğer uca, grafik yongasının devinin birlikte çalışmak zorunda olduğu iki marka olan CPU Intel veya AMD’ye karşı bilgisayarın termal ve enerji yönetiminde dizginleri ele almanın Nvidia’ya ait olduğunu anlıyoruz. Grafik yongası genellikle merkezi işlemci için bir yardımcı olarak kabul edilir, ancak özellikle video oyunları için (aynı zamanda yoğun çalışma için) bir makinenin temel bir bileşeni haline gelmiştir. Max-Q ile Nvidia, kendisini bir bilgisayarın teknoloji platformunun merkezine yerleştirebilir.
MSI Raider GE76 Raider
Tüm bunları test etmek için Intel bize bir MSI Raider GE76 Raider dizüstü bilgisayar ödünç verdi. Yukarıda bahsedilen iki bileşenin dışında, 360 Hz yenileme hızına sahip 17,3 inç Full HD IPS ekran (1920 x 1080 piksel) sunan cihaz, 32 GB DDR5-4800 RAM ve iki adet Samsung kurulumundan da bahsetmeliyiz. Her biri 2 TB’lık NVMe PCIe Gen 4 SSD’ler. Şu anki tüm oyunları çok fazla sorun yaşamadan kurabilmek için yeterli.
Bilgisayar nihayet oldukça eksiksiz bir bağlantı sunuyor: iki USB-C bağlantı noktası (bir Thunderbolt 4 ve bir USB 3.2 Gen 2), üç USB-A bağlantı noktası (bir 3.2 Gen 2 bağlantı noktası ve bir 3.2 Gen 1 bağlantı noktası), bir SD kart okuyucu , bir miniDisplayPort, bir HDMI bağlantı noktası ve tescilli güç bağlantı noktası. Güç kaynağı da entegre 99,9 Wh pil kullanmadığında PC tarafından talep edilen 330W’ı sunacak kadar büyük.
Performans: kıyaslamalar
Bu kadar uzun sunumlardan sonra sıra test sonuçlarına geldi. Bilgisayarın bios’unu, grafik yongasının Vbios’unu ve grafik sürücülerini güncellemeye özen gösterdiğimizi unutmayın. Daha fazlasını söylemeden PC’nin dirseğin altında olduğunu söyleyebiliriz.
PCMark 10
PC’nin genel performansını değerlendiren PCMark 10 altında bir testle başlıyoruz. Bu nedenle, tüm bileşenleri talep eden ve performans hakkında ilk fikir edinmenizi sağlayan bir testtir.

Turbo modunda 8153 puan alan Asus ROG Strix Scar 15’in hemen arkasında 8047 puanla MSI Raider GE76 geliyor . Her şeyden önce, son aylarda test ettiğimiz her şeyin oldukça ilerisindeyiz. Diğer GeForce RTX tarafından desteklenen eski nesil Intel Core i9 yongaları ile donatılmış makineler 6000 ila 7359 puan aldı. Test iyi bir başlangıç yaptı.
Cinebench
Intel işlemcinin performansını daha doğru bir şekilde değerlendirmek için klasik Cinebench R23’ü çalıştırıyoruz. Bu sürümden bu yana, yazılım, bir skor çizmeden önce en az 10 dakikalık bir oturum sırasında PC’nin verimliliğini bir döngü içinde değerlendirir. Çok çekirdekli test, AMD’den yeni nesil beklerken Apple M1 Max’in 12.349 puanı ve Ryzen 9 5900HX’in 13.355 puanının çok önünde, 16.118 puanda başlıyor. Test ayrıca Intel’in kaydettiği ilerlemeyi görmenizi sağlar: Intel Core i9-11980HK, aynı testte 12069 puan alarak tek bir nesilde %36’lık bir performans artışı elde etti!

Tek çekirdek testi daha karışık, fark daha az önemli, ancak 1871 puanla MSI Raider GE76, test ettiğimiz en iyi performans gösteren PC’ler arasında yer almasına izin veriyor.
3D İşareti
Cinebench’in aksine, 3DMark daha çok bilgisayarın grafik bölümünün performansına odaklanacak ve işlemciyi biraz daha bir kenara bırakacak. Burada da PC, performansı değerlendirmek için DirectX 12 ve DirectX12 Ultimate kullanan testlerde sırasıyla Time Spy’da 13214 ve Port Royal’de 8403 puanla performans rekorları kırıyor. DirectX Raytracing testi, saniyede 36,94 kare hızında çalıştırabildiğimiz için de çok etkileyici, bu testte kaydettiğimiz en iyi sonuçlardan biri. Sonuçlarımızda daha iyisini bulmak için bir GeForce RTX 3080 masaüstü bilgisayar almalısınız.

Time Spy Extreme’i test ettiğimiz tüm grafik kartlarında ve bilgisayarlarda çalıştırıyoruz, bu da 4K’da olduğu için bu çok açgözlü testten bir kıyaslama yapmamızı sağlıyor. Burada GeForce RTX 3080 Ti’mizin bir dizüstü bilgisayarda sunduğu tüm gücü görüyoruz. Hatta GeForce RTX 3070’in (6751 puan) performansına ulaşmadan masaüstü GeForce RTX 3060 Ti’yi açıkça aşmasına izin veriyor.
Önce bir RTX 3080, ardından bir RTX 3070 ile karşılaştırmamız sizi şaşırttıysa, Time Spy Extreme testinin performansı ışın izleme olmadan değerlendirdiğini, DirectX Raytracing karşılaştırmasının ise tam tersine her şeyi ışın izlemeye koyduğunu unutmayın. Bu, bazen bir RTX 3070’den daha iyi, bazen daha kötü olan sonuçlardaki farklılıkları açıklar.
Kızıl Ölü Kefaret 2
Aksiyon oyunlarına bakmak için sentetik kriterleri bir kenara koyalım. Red Dead Redemption 2’yi Full HD’de grafik ön ayarları maksimuma çıkarılmış olarak çalıştırdık.

Red Dead Redemption 2
PC oyunun kısa çalışmasını sağlıyor ve aynı şekilde ortalama 94 FPS gösteriyor. Bu, burada mükemmel bir şekilde ve herhangi bir yavaşlama olmadan çalışan eski neslin en açgözlü ve hırslı oyunlarından biridir. Etkileyici.
savaş tanrısı
Sony, PlayStation Studios’tan PC’ye giderek daha fazla oyun getiriyor. Bu yüksek profilli, yüksek bütçeli maceralar güzel grafiklere sahiptir. En son çıkanlardan biri God of War’dan başkası değil.

Savaş tanrısı
Oyun bir kez daha, ortalama olarak saniyede 96 kare hızında mümkün olan en iyi grafik kalitesiyle çalışırken sorun yaşamıyor. Oyun bilgisayarımızı hiçbir şey durduramıyor gibi görünüyor. Işın izlemeye bir göz atalım.
Siberpunk 2077
Bu kadar çok mürekkebin akmasına neden olan Cyberpunk 2077 oyununu artık sunmuyoruz. Testimiz sırasında, başlığı biraz daha optimize etmeye, yeni ışın izleme efektleri eklemeye ve bir performans test aracı entegre etmeye olanak tanıyan 1.5 güncellemesini yükleyebildik.

Cyberpunk 2077
Bu aracı ışın izlemede yüksek grafik ayarlarıyla birkaç kez çalıştırdık, ardından ışın izleme maksimumda ve son olarak DLSS’yi dengeli etkinleştirerek. Her halükarda, onsuz oyun ortalama olarak sırasıyla 72, 44 ve 82 FPS ile oldukça iyi çıkıyor. DLSS kullanmadan ışın izleme ile ortalama 44 FPS’ye düşme, bu teknoloji açgözlü olduğu için gerçekten çok dürüst. Bir kez daha, bu bilgisayarla en yeni oyunları çalıştırabileceğimizi biliyoruz.
Metro Çıkışı
Ayrıca ışın izleme uygulayan oyunlar arasında Metro Exodus Enhanced Edition’ı maksimum ayarlarla ve dengeli modda DLSS etkinleştirilmiş olarak çalıştırıyoruz. Yine, oyunu ortalama 74 fps’de çalıştırmakta sorun yok, oyun bilgisayarları için gördüğümüz en iyi puan.
Köpekler Lejyonu izle
Watch Dogs Legion, tartışmasız Ubisoft’un ofislerinden çıkan grafiksel olarak en zorlu oyunlardan biridir. Bu her zaman yağmurlu fütürist Londra’nın sokakları, elektrikli aydınlatmanın ışık efektleri üzerinde oynamak için ışın izlemeden iyi bir şekilde yararlanıyor.

Grafik ayarları çok yüksek, ışın izleme ultra moddayken oyun ortalama saniyede 66 kare hızında çalışıyor. Başka bir deyişle, bu etkilerden yararlanmak için DLSS’yi etkinleştirmeniz bile gerekmez. Opsiyonu dengeli modda etkinleştirmek, konfor elde etmek için ortalama 88 FPS’ye gitmenizi sağlar.
Apex Legends ve Overwatch
Rekabetçi oyunlar, popülerlikleri ve performanslarını çok yüksek oranda artırma yetenekleri nedeniyle test edilmesi de ilginçtir. Apex Legends veya Overwatch’da grafik seçenekleri maksimuma çıkarılmış olsun, her iki oyun da PC’de harika bir şekilde çalışıyor.
Apex Legends’ta bir oyun saniyede ortalama 199 kare iken, Overwatch’da saniyede ortalama 235 kareye ulaşabildik. PC ve iki oyunun sistem gecikmesini azaltan Nvidia Reflex ile uyumluluğunun eklenmesi gereken etkileyici sonuçlar .
Ve biraz yaratıcı? Adobe premiere
Bu test tezgahını bitirmek için, bilgisayarın oluşturma görevleriyle neler yapabileceğini de görmek istedik. Bu bir oyun bilgisayarı, ancak video düzenleme için kullanabiliriz. Bunu yapmak için Adobe Premiere’in video projelerimizden birini 4K H264 videoya dışa aktarması için geçen süreyi ölçün.
Dışa aktarma yalnızca 2 dakika 41 saniye sonra tamamlandı. Bu, MacBook Pro M1 Max için geçen 3 dakika 15 saniyeden daha hızlı . Intel ve Nvidia çifti, Apple’ın son şampiyonuna karşı intikamını alabilir.
Çözüm
Bu testlerin sonuçlarını okuyarak, sonuç çok net bir şekilde ortaya çıkıyor: Intel 12. nesil ve Nvidia GeForce RTX ikilisi patlamaya hazır. Test edebildiğimiz MSI PC, önerebileceğimiz tüm zorlukların üstesinden gelmek için tüm gücü kullanmayı başarıyor. Şu anki tüm oyunlar, hatta en sofistike ve en açgözlü koşular bile gözünü kırpmadan koşuyor. Zorluk durumunda, DLSS asla uzakta değildir, ancak burada GeForce RTX 3080 Ti rahat göründüğü için neredeyse isteğe bağlı görünüyor.
Nvidia, bir sonraki mimarisini beklerken sorunsuz bir evrim geçiriyorsa, birkaç yıl süren gezintilerden sonra Intel’in geri dönüşünü memnuniyetle karşılayabiliriz. Amerikan firması 12. nesli ile gurur duyabilir ve hibrit mimarinin verdiği sözleri tuttuğunu söyleyebiliriz. Bir pazarın asla şiddetli rekabetten hoşlandığı zamandan daha sağlıklı olmadığına dair daha iyi kanıt bulmak zor. Şimdi , 2022 pazarının kendini nasıl yeniden tanımlayabileceğini görmek için AMD Ryzen 6000 işlemcileri ve gelecekteki Apple M2’yi test etmeyi dört gözle bekliyoruz.
8
/10
