
Ücretsiz VPN’ler: Neden dikkatli olmalısınız? Riskler nelerdir?
Ücretsiz VPN’ler: Neden dikkatli olmalısınız? Riskler nelerdir?
Özet
Şüpheli güvenlik, yavaş performans ve müdahaleci reklamlar arasında, ücretsiz VPN’ler iyi bir nedenden dolayı iyi baskı almaz. İşte onlardan kaçınmanızı önermemizin nedenleri.

Bireyler için dijital güvenlik pazarı, özellikle VPN hizmetlerinin büyük ve kolay gelişiyle son yıllarda yükselişe geçti . İnternet bağlantınızı veya daha doğrusu çevrimiçi gizliliğinizi güvence altına almak için bu küçük programları mutlaka biliyorsunuzdur. Bu pazar şu anda 30 milyon dolardan fazla ve 5 yıl içinde 70 milyar doları aşabilir. Kaçınılmaz olarak, böylesine büyük bir pasta ile rekabet şiddetlidir ve birçok marka pazar payı kapmak için ortaya çıkmıştır.
NordVPN , Cyberghost veya Surfshark artık %100 ücretli hizmetler tarafında iyi kurulmuşsa, diğer markalar hizmetlerini kısmen (freemium şeklinde) veya tamamen ücretsiz olarak sunmaktadır. Ancak ilk bakışta bir nimet gibi görünen şey, büyük rahatsızlıkları da gizleyebilir ve hatta güvenliğinizi tehlikeye atabilir. İşte ücretsiz VPN’ler tarafından cezbedilmemek için bir dizi neden.
Çok sınırlı bant genişliği ve performans
Özellikle bir VPN hizmeti ile diğeri arasındaki farkı neyin yarattığı üzerinde durursak, performans sorusu şiddetle vurgulanır. Bu açıdan bakıldığında, ücretsiz VPN’lerin çaba harcamayı göze alabileceği söylenemez.
Akılda tutulması gereken ilk şey, ücretsiz bir VPN’nin genellikle bir kullanıcıya tahsis edilen verileri ciddi şekilde sınırlandırması ve sabit bir süre boyunca yalnızca birkaç yüz, hatta bazen onlarca MB bant genişliği bırakmasıdır. Çoğu durumda, bu öncelikle ödemeye gitmeden önce hizmeti denemenin bir yoludur. Bu yüzden ücretsiz bir hizmetle sınırsız sörf yapabilmeyi beklemeyin.

Hotspot Shield VPN’in Temel (ücretsiz) sürümü, günde yalnızca 500 MB veri ile sınırlıdır. Belli ki ücretli sürümde sınırsız.
Ücretsiz VPN’lerin daha da fazla kesintiye uğradığı diğer alan ise bağlantı hızıdır. Kullanıcıların bağlanabileceği sunucular genellikle kısıtlı veya verimsizdir. Çoğu zaman, bazı VPN’ler bu bilgiyi bile göstermez ve kullanıcı, fiber hattı basit olmasına rağmen çok verimsiz bir bağlantı ile sonuçlanır.

Varsayılan bir sunucuyla Hotspot Shield’de 8 Gb/sn fiber hat üzerinden elde edilen sonuçlar… açlıktan ölüyor
Ancak sınırlar performansta bitmez, bir VPN hizmetinin etkinliği, küresel kapsamı ve ulaşabileceği sunucu sayısı ile belirlenir. Bu noktada, ücretsiz VPN’ler, genellikle hizmetin menşe ülkesinde bulunan mevcut sunucuların yanı sıra bağlanmanın mümkün olduğu ülke sayısını ciddi şekilde sınırlar. Ayrıca Çin veya İran gibi otoriter ülkelerde bulunan sunuculara bağlanabilmeyi beklemeyin.
Son olarak, Netflix, Prime Video veya diğerlerinin yabancı kataloglarına erişmek için bir VPN kullanıyorsanız , muhtemelen ücretsiz bir VPN ile yararlanamayacaksınız. Coğrafi kısıtlamalar üzerinde verimsiz protokoller kullanan ikincisi, videolarına erişimi engelleyen platformlar tarafından kolayca tespit edilebilir. Bununla birlikte, bu yönün çok rastgele kaldığını ve zaman zaman işe yarayabileceğini, ancak hiçbir şekilde bir garanti olmadığını unutmayın.
Önemsiz, hatta tehlikeli güvenlik seviyesi
Bu, bir VPN’nin kritik konusudur: güvenlik ve her şeyden önce gizlilik güvencesi. Kaçınılmaz olarak, ücretsiz bir hizmet genellikle bu alanda kesintiler yapacaktır, bu sizi tamamen savunmasız bırakmak anlamına gelse bile, bir VPN’nin tam olarak gizliliğinizi korumak için kullanıldığını bilmek utanç verici. Ücretli sürümler sunan VPN’ler, ücretli sürümleriyle aynı güvenlik özelliklerini sunduğunu iddia etse de, bu garanti incedir ve doğrulanması zordur. Bu hizmetleri kullanarak, özel bilgilerinizin (menşe ülke, adres vb.) onu koruması gereken kişiler tarafından ele geçirildiğini görme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Bütünlüğü ve olası gizlilik ihlallerini kontrol etmenin iyi bir yolu, DNS sızıntı testi gibi bağımsız bir DNS sızıntı test cihazından geçmektir . Test tamamlandıktan sonra IP’niz görünür durumdaysa, VPN’nizin gizliliğinizi korumadığından emin olabilirsiniz.

VPN aracılığıyla bir bağlantıdan başarılı DNS testi örneği
Diğer dezavantaj, kullanılan ve genellikle çok daha az etkili ve eski olan güvenlik protokolleriyle ilgilidir. Wireguard, IKEv2 (cep telefonları için) veya NordVPN veya ExpressVPN’in diğer çok verimli tescilli protokollerinden çıkın . Genellikle PPTP, L2TP, IPSEC ve hatta eskiyen OpenVPN gibi çok eski protokollerle karşılaşırız.
Son olarak ve belki de en kritik olanı, VPN gibi görünen bazı belirsiz programlar , verilerinizi tehlikeye atmanın yanı sıra cihazınıza bulaşabilecek kötü amaçlı yazılımları gizleyen Truva atları bile olabilir. Örneğin, şifrelerinizi kaydetmek için tuş vuruşlarınızı yakalayabilir, size fidye yazılımı gönderebilir ve hatta kripto para birimi madenciliği yapmak için cihazınızın gücünü kullanabilirler.
Kill Switch’in olmaması, ancak gerekli
Bir VPN hizmetinde Kill Switch modunun gerekliliğini zaten göstermiştik . Bu, bağlantınız tehlikeye girse bile gizliliğinizi garanti eder. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ücretsiz VPN’ler bu temel seçeneği veya genellikle çok kullanışlı olan diğer özellikleri sunmuyor.
Aynı şekilde, müşteri hizmetlerine bağlı olarak bir VPN’ye güvenmek veya güvenmemek meşrudur. VPN’lerin açıkça hiçbir şey sunmadığını öğrenince şaşırmayacaksınız. Bir sorun olması durumunda herhangi bir şikayette bulunmanın veya herhangi bir talepte bulunmanın hiçbir yolu yoktur.
Reklamlar, her yerde reklamlar!
Kaçınılmaz olarak, kullanıcılar aylık abonelik ödemezlerse, ücretsiz VPN’lerin kendilerini finanse etmenin başka yollarını bulması gerekir. Ücretli bir aboneliğin eksikliğini telafi etmek için, bu programlar veya uygulamalar çoğu zaman kendilerini araya giren reklamlarla kaplanmış olarak bulacaklar ve çalmış olabilecekleri ve üçüncü taraflara satmış olabilecekleri kişisel veriler sayesinde sıklıkla hedef alınmışlardır.
Çoğu zaman, bu reklamlar Play Store veya App Store’daki markasız VPN uygulamalarında bulunur.
“SuperVPN”, ücretsiz sürümünde reklamlarla dolu birçok mobil VPN örneğinden yalnızca biridir.
“Ücretsiz” alternatifler
Bazı VPN’lerin hizmetlerinin ücretsiz ancak sınırlı bir sürümünü sunması nadir değildir. Büyük markalar söz konusu olduğunda, hız ve bağlantı süresi sınırlamaları dışında gerçek bir endişe yok. Bu durumda, örneğin ProtonVPN’de olduğu gibi, ücretsiz teklifli bazı hizmetleri içeren VPN karşılaştırıcımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Diğer iyi alternatif ise VPN deneme sürelerinden yararlanmaktır. Bunlar yaklaşık 30 ila 45 gün arasındadır. Paranızı geri almak için bu deneme süresinin bitiminden önce para iadesi talebinde bulunmanız yeterlidir.
Şu anki en iyi VPN’ler
güvenli bahis